Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γονείς και Ηλεκτρονικά Παιχνίδια


Η κάθε εποχή έχει και τα δικά της χαρακτηριστικά. Η σημερινή θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η εποχή του Διαδικτύου και της Ευρυζωνικότητας. Ποτέ άλλοτε η πληροφορία δεν ήταν τόσο ευχερή και τόσο προσιτή. Όλος ο σύγχρονος κόσμος «πακεταρισμένος» μας προσφέρεται στο «χέρι» έναντι ενός μικρού σχετικά αντιτίμου. Η επικοινωνία σε όλο της το μεγαλείο και σε επίπεδο παγκοσμίου εύρους. Παρόλα αυτά και ζώντας, λόγω εργασίας, ανάμεσα στην νεολαία παρατηρώ πως οι σύγχρονοι νέοι δεν αντιλαμβάνονται αυτό το τεχνολογικό δώρο με τον σωστό τρόπο και αδυνατούν να το αξιοποιήσουν κατάλληλα. Ο παλμός της σύγχρονης νεολαίας βρίσκεται δυστυχώς αλλού.

Η συνεχής εξέλιξη των σύγχρονων υπολογιστών σε συνδυασμό με την ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου έπλασε ένα νέο πεδίο επιχειρηματικής ενασχόλησης. Βρέθηκαν νέοι επιχειρηματικοί ορίζοντες που ακούν στο όνομα Online Gaming. Οι αλάνες που παλαιότερα έσφυζαν από ζωή χάθηκαν αντικαθιστάμενες από την ψυχρή και παγερή εικόνα του monitor ενός Η/Υ. Όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε, ειδικά οι γονείς, κάποια πράγματα πριν το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο αρχίσει και παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στην χώρα μας.

Ο πόλεμος ουδέποτε ήταν και ουδέποτε πρέπει να καταστεί παιχνίδι. Ο πόλεμος ταυτίζεται με τις έννοιες του πόνου, της πείνας, της καταστροφής, και της κοινωνικής αποδιοργάνωσης. Οι γονείς θα πρέπει να αντιληφθούν πως δεν επιτρέπεται σε κανένα σημείο να αφήνουν τα παιδιά τους, ειδικά αυτά που διανύουν τις ευαίσθητες ηλικιακές περιόδους (3 – 16 ετών) να ταυτίζονται ώρες ολόκληρες με τους αιμοδιψής εικονικούς χαρακτήρες κάποιου PC, Console (εννοώ PS2 – PS3 – XBOX 360), ή Online Game. Όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν ηλικιακούς περιορισμούς οι οποίοι υποχρεωτικά αναγράφονται στο εξώφυλλο του εκάστοτε τίτλου. Οι γονείς θα πρέπει να τους ελέγχουν και να τους τηρούν. Τα ανήλικα παιδιά δεν πρέπει να αφήνονται ώρες ολόκληρες ανεπιτήρητα μπροστά σε μία οθόνη προκειμένου να έχουν οι αφελείς γονείς την ησυχία τους. Ο παιδικός εγκέφαλος είναι ένα αχόρταγο σφουγγάρι που απορροφάει διαρκώς γνώσεις και ερεθίσματα. Εάν αυτά τα ερεθίσματα είναι βλαβερά τότε σε μεγαλύτερες ηλικίες εξελίσσονται επικίνδυνα.

Ο δυτικός κόσμος ήδη έχει θρηνήσει τα πρώτα θύματα αυτής της νέας επιδημίας. Διαρκώς ακούμε από τα ΜΜΕ για νέους οπλισμένους να εισβάλλουν σε σχολεία και να εκτελούν συμμαθητές και δασκάλους για αστείους λόγους. Δεν θα πρέπει να συμβεί και στην γειτονιά μας για να αντιδράσουμε.

Πρέπει να δώσουμε στους νέους μας να καταλάβουν πως ο πόλεμος δεν είναι ένα μέσω διασκέδασης. Πρέπει οι γονείς να αντιδράσουν και να αφήσουν τα παιδιά τους να επανέλθουν στις αλάνες. Εκεί πλάθονται γερά, καλογυμνασμένα και υγιή σώματα από την διαρκή κίνηση και εξάσκηση. Πρέπει οι γονείς να αναζητήσουν πληροφορίες και περισσότερη ενημέρωση πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα πριν φτάσουν στο σημείο και αδυνατούν πλέον να αντιδράσουν. Το θέμα δυστυχώς είναι μεγάλο και χρήζει περισσότερης ανάλυσης πράγμα που δεν είναι αντικείμενο αυτής της στήλης. Όμως ελπίζω να σας «τσίμπησα» αρκετά έτσι ώστε να αρχίσετε τουλάχιστον να ανησυχείτε λίγο.

Ηωάνης Αρκουλής [Αρκολεών]

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ

Αριστεροδεξιά πολιτική ονόμασε ένας πολύ καλός μου φίλος την ανάλγητη πολιτική η οποία ασκείται στον δύσμοιρο τούτο τόπο αν όχι απ’ τα πρώτα βήματα της εικονικής ελευθερίας του,τουλάχιστον, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.
«Αριστεροδεξιόστροφη» θα πρότεινα εγώ, αφού στην ουσία ούτε καν αυτή την αμιγώς αριστερή η την αμιγώς δεξιά πολιτική δεν ξέρουν ή, πιθανότατα, αγνοούν παντελώς τους τρόπους και τις μεθόδους εφαρμογής της. Όμως η ελληνική κοινωνία δεν είναι πειραματόζωο, και, πέρα από τις όποιες πολιτικές ιδεολογίες, οι άνθρωποι έχουν πάνω απ’ όλα ανάγκες, οι οποίες πρέπει να εκπληρώνονται από όλους αυτούς, οι οποίοι, προσέξτε, δεν καλέσαμε, αλλά οικιοθελώς δέχθηκαν να προσφέρουν τις έμμισθες υπηρεσίες τους. Αγνοούμαι πάντοτε εμείς οι νεοέλληνες ψηφοφόροι πως η σημερινή, αλλά και η χθεσινή, πολιτική μας ηγεσία είναι έμμισθοι υπάλληλοί μας και όχι κηδεμόνες μας. Οι εξουσίες τους, στα πλαίσια του Συντάγματος, πηγάζουν από εμάς, για εμάς. Λεπτομέρειες, που θα είχαν αλλάξει όμως…

Νάξος… Όσες Ευχές, Τόσες Κατάρες!

Είναι ευχή λένε να ζεις σε τούτο δω τον τόπο, μα πόσο δίκιο έχουν. Στα εσώψυχά μου αντηχεί μια ψιθυριστή φωνή να μου λέει ξανά και ξανά, «Νάξος μου αγαπημένη και χιλιοτραγουδισμένη!». Όπου και να στρέψω τη ματιά μου η κάθε εικόνα που βλέπω μου φέρνει στο μυαλό τη φράση «Γλύκα μεγάλη είχε το νησί ετούτο, ησυχία πολλή, ......κι η θάλασσα ήμερη», λόγια αξέχαστα του αείμνηστου Νίκου Καζαντζάκη. Στο ατέλειωτο διάβα σου, τυχερέ ταξιδιώτη, όπου και αν κοιτάξεις, Θεέ μου, η πανώρια ομορφιά της Ναξιακής υπαίθρου θα σε μαγέψει, θα σε υπνωτίσει, και σαν μια άλλη, παράξενη, σύγχρονη Αργώ θα σε ταξιδέψει σε νέα, νοερά, μυθικά ταξίδια. Απ’ τη μια άκρη ως την άλλη, τούτο το νησί, θυμίζει κατάφωτη δροσοσταλίδα πάνω στην ανεμοράχη της κουρασμένης, γερασμένης και τόσο πολύπαθης Ελλάδας μας. Σου χαρίζει απανωτές εικόνες που χαράζουν στα εσώψυχά σου, δύσμοιρε επισκέπτη, μνήμες ανεξίτηλες που όσο μακριά του και αν βρεθείς, τούτες, κάποτε, οι νοητές και αόρατες «Ερινύες» θα σε τραβήξουν πίσω επιτακτικά να …