Κάποια στιγμή κατά την περίοδο γύρω από 2400 π.Χ., έζησε και έδρασε κατά πάσα πιθανότητα στη πανέμορφη μεγαλόνησο των Κυκλάδων, τη Νάξο μας, ένας σπουδαίος αρχαίος Κυκλαδίτης γλύπτης ο επονομαζόμενος σήμερα Δάσκαλος Schuster. Σκάλιζε  χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το χιονόλευκο Ναξιακό Μάρμαρο μοναδικής κομψότητας γυναικείες μορφές, Κυκλαδικά Ειδώλια. Οι μελετητές έχουν ταυτοποιήσει πάνω από μια ντουζίνα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, γλυπτά έργα κυρίως, σε αυτόν. Όλες οι μορφές έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους το κεφάλι το οποίο καταλήγει σε ένα πλατύ καμπυλωτό μέτωπο της οποίας η κορυφογραμμή καταλήγει σε σχήμα ημισελήνου. Η δεσπόζουσα μύτη είναι μακρά και αετείος, ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται, σχεδόν πάντα, στην χαρακτηριστική τόνωση των γονάτων. Στοιχείο της υπογραφής του εν λόγω σπουδαίου άγνωστου καλλιτέχνη, Δάσκαλου Schuster είναι η προτίμησή του να δείχνει πάντοτε μια ελαφρά διόγκωση της κοιλιάς, που ίσως δηλώνει εγκυμοσύνη σε πρώιμο όμως στάδιο.

Όπως συμβαίνει με όλους τους καλλιτέχνες σε αυτή την πρώιμη ελληνική περίοδο, το πραγματικό όνομα του Δάσκαλου Schuster μας είναι άγνωστο, και προσδιορίζεται μόνο από το ύφος και την μορφή των εκπληκτικών έργων του. Ο γλύπτης πήρε τελικά το όνομα του από μία Πρωτοκυκλαδική φιγούρα που ανήκε μέχρι το 2010 στην ιδιωτική αρχαιολογική συλλογή Schuster, το οποίο μάλιστα είναι και το μόνο ακέραιο επιζών Κυκλαδικό Ειδώλιο του εν λόγω καλλιτέχνη.

Το 2010 δημοπρατήθηκε από τον Οίκο Cristies το εν λόγω μοναδικό ακέραιο κυκλαδικό ειδώλιο του Δάσκαλου Schuster έναντι του ποσού των 16.882.000$ ξεπερνώντας κατά πολύ την αρχική τιμή εκκίνησης του που ήταν 3.000.000$, σε ιδιώτη άγνωστο συλλέκτη.

Δυστυχώς άλλο ένα αριστούργημα της αρχαίας Ελληνικής Τέχνης έμελλε να μείνει εκεί μακριά στα ξένα. Δυστυχώς, προσωπικά δεν μπορούσα και δεν μπορώ να το επαναπατρίσω όσο κι αν κλαίει και σπάραζει, ειλικρινά, η ψυχή μου.  Όμως… μπορώ να κάνω κάτι άλλο, να το προσφέρω, (συγνώμη αλλά πρώτα στον εαυτό μου), σε όλους εσάς σμιλεμένο πάλι στην ίδια ποιότητα μαρμάρου με το αρχικό και σε αυθεντικό, κατά δύναμιν, αντίγραφο του πρωτοτύπου, αφού η όλη εργασία έγινε κατόπιν μελέτης κάποιον ολίγων φωτογραφιών που αλιεύθηκαν στο διαδίκτυο.

Ελπίζω να σας αρέσει το τελευταίο έργο του… Master Arkoulis – ArkoleonΗωάνης Αρκουλής - ΑρκολέωνShare To:

Hoanis Arkoulis

Post A Comment: